Баклава со вишни - сочна и освежувачка, ќе ве освои за трен
Состојки:
- 500 гр кори за баклава
- 150 гр мелени ореви
- 150 гр сецкани ореви
- 3 лажици гриз + 2 лажици за вишните
- 150 гр шеќер
- 250 гр вишни.
Шербет:
- 600 гр шеќер
- 400 мл вода
- 2 ванили
- ½ лимон
- 250 гр маргарин.
Подготовка:
- Мелените ореви, шеќерот и гризот се мешаат во подлабок сад.
- Сечканите ореви се мешаат со исчистените вишни, па се додаваат 2 лажици гриз. Најдобро е вишните да се свежи или смрзнати, а не е препорачливо да се од компот.
- Маргаринот се растопува за да може да се попрскаат корите.
- Се зема една кора, се попрскува со маргарин, па со смесата од мелени ореви.
- Над неа се става втора кора и на едниот крај се става од филот со вишни, се рола и се реди во намрсен плех. Постапката се повторува со сите кори.
- Баклавата се сече на парчиња и се полева со преостанатиот маргарин, пасе става да се пече. Се пече прво 10 минути на 200 степени, а потоа околу 40 минути на 150 степени.
- Потоа се припрема шербетот.
- Шеќерот и водата се ставаат да зовријат и се вари шербетот 8 минути откако ќе зоврие. Се додаваат ванилите и желба сокот од лимон кој може и да го изоставите.
- Пред да се извади баклавата од рерна, рерната се вклучува повторно на 200 степени убаво да се потпече (да крцка), а потоа се вади и се попарува врело со врело.
Баклавата е прекрасна и ја препорачуваме на секого. На здравје!
15.09.2020 - 14:10
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа