Рецепт: Овошна торта со праски
Лесна овошна торта која може да ја направите и со било кое друго овошје, а во зависност од овошјето може да го промените и вкусот на пудингот.
1. Јајцата се матат со шеќерот, па се додава брашното и пецивото. Се истура во намрснета и набрашнета округла тава бр 26. Се пече во загреана рерна околу 20 минути. Откако ќе биде печен пандишпанот (уште додека е топол) се потура со 300 мл ладно млеко.
2. Во меѓувреме, додека се пече пандишпанот, го припремаме преливот. Шеќерот и водата се загреваат на оган, додека шеќерот не се растопи. па се додаваат праските, излупени и сецкани на прарчиња. Се варат на тивок оган додека не омекнат. па потоа го додаваме пудингот, растворен во малку вода.
3. Преливот се става топол врз пандишпанот, и се остава да се стегне.
4. Откако ќе се излади, тортата се премачкува со шлаг.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа