Полнети модри патлиџани
До сега не сте пробале нешто повкусно...
Состојки:
4 помали модри патлиџани
2 црвени домати
300мл. Масло за јадење
3 лажици маслиново масло
500г. Чисто мелено месо
1 зелена пиперка
1 лута пиперка
1 главица кромид
3дцл. Хопла
3 чешниња лук
магдонос
Начин на приготовка:
Ги сечеме модрите патлиџани на половина по должина. Во поголема тава, попрскуваме со масло за јадење и ги ставаме сите модри патлиџани да се пржат. Повреме ги вртиме и откако ќе омекнат ги вадиме на чинија.
Во друга загреана тава ставаме маслиново масло, потоа го додаваме ситно исечканиот кромид и лук, пиперките и меленото месо. Потоа ги додаваме црвените домати, излупени и ситно исечкани и половина од хоплата. Мешаме се додека смесата не се згусне. Потоа додаваме магдонос и чили.
Оладените модри патлиџани ги засекуваме во внатрешноста и ги полниме со смесата од тавата. Ги редиме во поголема тама за печење и ги преливаме со остатокот од хоплата и парченца зелена пиперка. Ги ставаме да се печат околу 10 минути на 200°C. Добар апетит!
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа