Рецепт: Домати во шише
Состојки:
- 10kg домати
- 10 лажици сол
- 20g мелен бибер
- 1 парче конзерванс
Подготовка:
Сомелете ги доматите во машина, па сокот ставете го во големо тенџере. Варете на силен оган, додајте сол по желба и бибер.
Варете околу 100 минути, а пред крајот додадете го конзервансот.
Кога сокот од домати е готов, тргнете го од оган и топол прелијте го во стаклени шишиња кои ќе ги затворите со метално капаче.
Шишињата превртете ги обратно и оставете ги да отстојат 5 минути. Потоа вратете ги во првобитната положба, ставете ги во кутија и замотајте ги со старо ќебе. Оставете ги да отстојат 12 часа пред да ги сместите во ладилникот.
При подготовката на зимницата добро е да знаете:
1. Лажицата за мешање е најдобро да биде дрвена
2. Користете садови од материјали кои не рѓаат
3. Зимницата чувајте ја на темно, суво и студено место.
4. Никогаш не користете повеќе конзерванси од пропишаната доза, заради тоа што се хемиски средства.
5. За туршија и кисели краставички најдобри се краставичките со рапава кора.
6. За конзервирање најпрепорачливи се ситните домати.
7. Користете само зрели, здрави и квалитетни плодови.
8. Зеленчукот варете го во здрави, неоштетени садови.
9. Сите тапи за шишиња темелно измијте ги во зовриена вода.
10. За зимница користете исклучиво јодирана сол.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа