Дали храната ја послувате пред или на крајот од подготвкатата - готвач кажува што е правилно

 

Во кој момент вие ставате сол додека подготвувате оброк? Се испоставило дека повеќето луѓе прават погрешна работа.

На јутјуб каналот America's Test Kitchen спроведен е експеримент за конечно да се добие точен одговор на прашањето кога точно се додава сол - на почетокот или на крајот од готвењето?

Готвач кој експериментирал вели дека уште додека учиме да готвиме ни кажуваат дека сол се додава на почетокот и тоа правило слепо го почитуваме. Тој направил спротивно од тоа и резултатите ги споделил со гледачите.

Се испоставило дека сепак првичното учење е правилно, сол се додава на почетокот додека намирниците се ладни, така постепено ќе продре до нив и вкусот ќе биде рамномерен и интензивен. Од друга страна ако додадете сол за време на готвењето, намирницата само ќе добие обвивка од сол, па ќе биде пресолено, а внатрешноста блинтава.

Ако заборавите на време да додадете сол тогаш не ставајте одеднаш врз цела храна, туку од тањир во тањир за да не биде пресолено.

 

 

 

14.06.2018 - 11:33

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега