Еликсир во тегла: Сок кој успешно се бори со дијабетис, гастритис и снижува крвен притисок
Благотворните својства на компирот одамна се познати во медицината, но и покрај тоа преовладува мислењето дека компирот не смее да се конзумира сиров. Тоа е заблуда затоа што „жив“ компирот е многу здрава и повеќекратна корисна намирница.
Лушпата на здрав и органски одгледан компир не содржи никакви отрови штетни по здравјето. Опасно е да се јаде недозреан компир со зелена или со наместа зелена лушпа и зелени делови.
Ако се чувствувате слабо или исцрпено наутро и навечер испијте сок направен од еден компир со средна големина, еден морков и јаболко и во рок од две недели повторно ќе бидете во форма.
Благодети на сокот од компир:
– го зајакнува имунитетот
– го чисти организмот од отрови
– ја негува проблематичната кожа
– се користи како дел од терапија против рак
– помага кај гастритисот и други тегоби во желудникот
– го намалува шеќерот во крвта
– помага кај болести на црниот дроб и бубрезите
– штити од кардиоваскуларни заболувања
Подготовка на сокот:
Добро измијте го компирот и отстранете ги од него сите зелени делови од кората и добро исчистете го. Потоа изрендајте го, ставете го во ленена крпа и исцедете сок. Тука може да искористите и соковник. Сокот секогаш пијте го свежо направен, а поради поубав вкус може да го измешате со овошје и зеленчук по избор, на пример јаболко или морков, сок од лимон или мед.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа