Најдобрите француски готвачи велат дека кога во пирето ќе ги додадете овие 3 состојки добивате врвен специјалитет

 

Искусни француски готвачи тврдат дека неколку необични состојки може пирето да го претворат во кулинарско ремек дело, на кое нема дури ниту да му биде потребно месо како главно јадење. Ваквото пире има посебно име - Алигот.

Во изворниот рецпт Алигот се подготвува со два вида сирење.

Потребно ви е:

-килограм компир

-500 грама изрендано сирење

-30 грама путер

2-чешниња лук

-лажица павлака

-сол и бибер

Сварете го компирот, па исцедете го и оставете целосно да се излади. Потоа додадете го исекжцканиот лук, па измиксајте, Додадете го путерот и павлаката и матете додека не се растопат. Потоа додадете го сирењето, но тоа мешајте го со мешалка за да се соедини со пирето и да стане еластична смеса. Зачинете и сервирајте по желба.

 

 

 

Добивајте вести на Viber

06.06.2019 - 12:36

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега