Мислевте дека лимонот има најмногу витамин Ц, но грешите - овие намирници се витаминска бомба
Пиперката е број еден кога станува збор за изобилство на витамин Ц. Во 100 грама црвена и жолта пиперка има 190 милиграми витамин Ц, што е речиси четири пати повеќе отколку во портокалите.
Многумина го поврзуваат витаминот Ц со цитрусните овошја, но овој важен витамин се крие и во некои други намирници, и тоа во многу поголеми количини отколку што би очекувале. Откријте кои овошја и зеленчуци имаат повеќе витамин Ц од цитрусите – ќе бидете изненадени!
Црвена и жолта пиперка
Пиперката е број еден кога станува збор за изобилство на витамин Ц. Во 100 грама црвена и жолта пиперка има 190 милиграми витамин Ц, што е речиси четири пати повеќе отколку во портокалите.
Брокула
Брокулата е богата со различни хранливи состојки, но и со витамин Ц. Само 100 грама брокула се доволни за во организмот да внесете околу 90 милиграми витамин Ц.
Кељ
Ова е вистински извор на здравата храна. Кељот е богат со витамини А и Ц, а кога станува збор за витаминот Ц, на само 67 грама кељ има дури 80.4 милиграми од овој витамин. Во народната медицина, свежи листови од кељ се ставаат на болните зглобови и чиреви, а сокот од овој зеленчук се препорачува за личностите кои патат од стомачни тегоби.
Киви
Уште едно „кисело“ овошје кое е одличен извор на витамин Ц. Покрај тоа, кивите се богати со витамин К, Е, калиум и бакар. Истражувачите докажале дека кивите ја штитат нашата ДНК од оксидативен стрес.
Карфиол
Карфиолот може да се јаде свеж или како додаток во салата или јадењето, а во својата исхрана би требало да го сместите затоа што на 100 грама карфиол, има дури 70 милиграми витамин Ц.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа