Мусака од црвени пиперки: Вкусна е и кога се јаде ладна и едноставна за приготвување
Ако сте уморни од стандардната мусака, овој рецепт ќе ви донесе одлично освежување.
Предноста на мусаката со црвена пиперка е тоа што може да се јаде ладно и е одличен оброк или за ручек или вечера.
Состојки:
300 гр мелено месо
6-7 црвени пиперки
3 чешниња лук
1 морков
1 кромид
1 лажица презла
3 лажици доматно пире
сол, бибер, масло и зачини
2 јајца
100 мл млеко
100 мл павлака (може да се користи и за готвење павлака)
лук во прав
Подготовка:
Исечете го кромидот и морковот и пропржете на малку масло. Кога кромидот и морковот ќе омекнат, додадете го месото со зачини (сол, бибер и друго). На крај, промешајте го доматното пире и оставете го настрана. Ако немате замрзната перки, испечете и излупете ги.
Земете огноотпорен сад и подмачкајте го. Посипете рамномерно на дното со презла и ставете половина од пиперките. Посипете со сецкан лук. Потоа наредете го месото, а над него остатокот од пиперките. Подгответе го преливот со миење на јајца, млеко, павлака и лук и истурање на мусака.
Печете во рерна на 200 степени околу еден час. Наздравје!
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа