Како веднаш да препознаеме лажно сирење полно со хемија - го има во продавниците и пекарите, д-р Першиќ кажа трик
Гастроентерологот д-р Војислав Перишиќ зборувал за сирењето кое го купуваме во продавница или е дел од појадокот во пекарите.
Докторот кој секојдневно зборува за важноста на исхраната, како и за видовите место кои никогаш не треба да ги купуваме, открил како по една работа да препознаваме дали сирењето во продавница, но и пецивото е лажно и полно со хемија.
„Пецивото е нутритивна бомба, кроасан, јаглен хидрат, скроб, лажно сирење, синтетичко. Како да го препознаеме. Често зборував со селаниц од Златара кои прават сирење. Повеќето сирења се фалш“, рекол тој.
„Ако анализираме колку литро млеко е потребно да се направи килограм сирење, 5-6 литра, не може кило сирење да биде 150 денари. По центата ќе видиме дали е вистинско сирењето. Прашајте колку е килограм, прашајте од каде е , не може од Златибор или Златара да биде 150-200 денари!, рекол тој.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа