Пет причини поради кои би требало да јадете пиперки: Овој зеленчук е клучен за здравјето
Во едно од најздравите зеленчуци кои ги конзумираме спаѓа и пиперката. Таа има бројни предности, затоа што може да се користи и свежа во салати, печена, но и полнета со сирење или месо како одличен избор за главен оброк во денот.
Покрај тоа што овој зеленчук е особен вкусен и термички обработен, има бројни предности за здравјето.
Здравје на срцето и дигестивниот тракт
Пиперката е богата со растителни влакна, содржи железо и фолна киселина, кои имаат корисен ефект врз здравјето на цревата, кардиоваскуларниот систем и е природен антиоксиданс. Без разлика дали е црвена, зелена или жолта, пиперката е подеднакво здрава за детоксикација на телото.
Богат е со калиум
Пиперките, без оглед на бојата, се одличен извор на калиум и витамин А. Калиумот помага во одржувањето на здравјето на срцето, го намалува крвниот притисок и помага против чувството на подуеност.
За подобар вид
Овој здрав зеленчук содржи витамин А, кој помага во одржувањето на здравјето на очите, одржува добар вид и спречува макуларна дегенерација на окото.
Богат е со антиоксиданси
Црвената пиперка е особено богата со витамин Ц и каротеноиди, кои дејствуваат како антиоксиданси и имаат корисен ефект врз здравјето на очите и кардиоваскуларниот систем. Жолтите и портокалови пиперки содржат бета-каротин, кој е важен за здравјето на кожата, но и витамини Ц и А, како и калиум.
Ги намалува брчките
Конзумирањето зелена и жолта пиперка може да биде корисно за намалување на брчките што може да се појават околу устата, познати како „линии за насмевка“.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа