Кардиолог открива: Овие намирници треба да ги избегнувате доколку се грижите за здравјето на вашето срце

 

Често забораваме дека тоа што се наоѓа на нашата чинија и тоа како влијае на здравјето на нашето срце.

„Храната која е здрава за срцето содржи хранливи состојки кои докажано му користат на кардиоваскуларниот систем или го намалуваат развојот од срцеви болести и го намалуваат лошиот холестерол и триглицеридите во крвта, го намалуваат крвниот притисок, ја контролираат телесната тежина или го подобруваат чувството на инсулин“, вели докторката Ранија Батајнех која е авторка на книгата „The One One One Diet“.

Омега три масните киселини, калиум, калциум, магнезиум, растителни влакна, фитонутриенти и антиоксиданти се најважни, а нивниот удел е најголем во медитеранската храна, па треба да ги консумираат оние кои сакаат да го подобрат здравјето на срцето.

Науката ја поткрепува оваа теорија и вели дека менито базирано на житарици, јаткасти плодови, како и малку млечни производи и масти здрави за срцето, може да го намали ризикот од кардиоваскуларни болести за една третина, наведено е во студијата од 2016 година објавена во списанието „Journal of the American College of Cardiology“.

Која храна добива црвено светло кога станува збор за здравјето на срцето? Прочитајте во продолжение.

- хот-дог;

- печено пилешко месо;

- пржено пилешко месо;

- пржени компири;

- чипс;

- овошно смути;

- зелен сок;

- конзервиран зеленчук;

- готови замрзнати јадења;

- кечап;

- црвено месо;

- сол;

- бел леб;

- спортски напитоци;

- енергетски напитоци;

- алкохол;

- путер од кикирики;

- овесни снегулки со шеќер;

- јогурт со вкус;

- маргарин.

08.10.2021 - 15:54

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега