Ќе ослабете за само 7 дена: Д-р Несторовиќ го откри начинот, не ви треба диета
Природата ја фаворизира дебелината, бидејќи дебелите луѓе се поважни, порасположени и покреативни.44
„Телото сака да бидеме дебели. Имаме милион начини да акумулираме маснотии, и нема ефикасен начин да се ослободиме од тоа.
Затоа е ужасно тешко да се држи диета и постојано сте гладни, незадоволни и депресивни. Многу малку се зборува за тоа. Природата ја поддржува дебелината. Имаме докази дека дебелите се многу поважни “, вели професорот д -р Бранимир Несторовиќ.
Тој наведува дека пред неколку месеци беше објавен научен труд во кој тие ја испитуваа смртноста на пациентите кои биле подложени на операција. Излезе дека умерено дебелите луѓе умираат двапати помалку по тешка кардиохирургија отколку слабите луѓе, „бидејќи природата предвиде дека ќе бидеме малку дебели поради терморегулацијата, за да одржуваме добра тежина“.
„Ако навистина сакате да ги избегнете штетните ефекти од дебелината, навистина е лесно, не внесувајте премногу калории прво. Неопходно е да се земат квалитетни калории, протеински појадок, што е можно повеќе овошје и зеленчук, многу е тешко да се држи строга диета.
„Тоа е нормална исхрана во текот на денот, после шест навечер ништо, само вода, или само незасладен чај. Во последниве години, дводневниот пост стана многу популарен, а тоа е нашиот пост во православието, дводневниот пост се состои од земање 500 калории двапати неделно. Ако е познато дека на едно лице му требаат приближно 2000 калории за нормално функционирање, тоа е многу основно. Овесна каша, неколку овошја, двапати неделно. Најважно е да се избегне ефектот на глад, каде што копнеете за храна, сонувате за храна и одеднаш пукате и го испразните фрижидерот, се прејадувате “, советува Несторовиќ.
Тој додава дека денот кога гладувате имунолошкиот систем доживува неверојатна стимулација.
„Научно е докажано дека кога јадете нешто, телото ослободува допамин и тоа не прави среќни. Проблемот со дебелите луѓе е што тие земаат поголеми количини храна што доведува до прекумерна стимулација на стомакот, потоа допаминот се лачи се помалку и тие треба да јадат се повеќе за да го доживеат тоа задоволство. Тој ефект постојано се намалува и мора да јадат се повеќе и повеќе. Се помалку допамин се произведува во мозокот, хормонот лептин, таканаречениот хормон на ситост, исто така, престанува да се лачи, и тие повеќе немаат чувство на задоволство после јадење и повторно се гладни.
Затоа не е лошо да се земат некои житарки на крајот од оброкот бидејќи постоењето на хормон наречен иризин е научно докажано, а житарките предизвикуваат синтеза на овој хормон кој го нормализира инсулинот, бидејќи сме гладни за покачен инсулин нивоа.црвеното вино и земете некои цели зрна “, заклучува д -р Несторовиќ, пренесува„ Stil.kurir.rs “.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа