Истражување: Еден минерал „ги брка“ вирусите од телото, меѓу нив и Ковид-19
Сезоната на грипови е во тек, а за жал и бројот на заболени луѓе од коронавирусот секојдневно е во пораст.
СЗО секојдневно предупредува на опасноста од епидемијата коронавирус. Токму поради тоа важно е да се грижите за вашето здравје, всушност да се храните здраво и да ги почитувате заштитните мерки.
Во борбата против инфекцијата јодот е исклучително важен за зајакнување на вашиот имунитет. За тоа сведочи неодамна објавено истражување од д-р Гериј Ворен за публикацијата „Research Gate“, во кое што вели дека зголеменото дневно ниво на внесување јод, а во граница на максимално дозволената доза ја забрзува апопрозата т.е. тоа е смрт за клетките кои што се заразени до Ковид-19, а со тоа се спречува и понатамошното ширење на коронавирусот.
Повеќе пати објавените научни анализи го потврдуваат ова тврдење, со цел објавување на трите важни телесни функции во борбата против Ковид-19: деактивирање на вирусот во носот со присуство на јод во носната слузница, деактивирање на вирусот на кожата пред да влезе во нашето тело преку потта и претходно спомнатата апоптоза за да се запре реплицирањето на вирусот. Можност на пренесување на ковид-19, а со самото тоа и смртност, на овој начин значително се намалува.
Бидејќи самиот организам не го произведува, јодтта треба да ја внесуваме секојдневно и тоа од 1.5 до 2.4 милиграми, во зависност од телесната тежина, а се советува дека најдобро е тоа да се внесува преку исхраната и водата.
Јод најмногу има во јодираната кујнска сол, морската риба, во сите морски плодови, ананасот, морковот, алгите.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа