Здрава запршка без брашно - оваа намирница ќе го згусне јадењето за секунда, лековите е и евтина

 

Кога сакаа да ja згуснат супата, гравот или некој сос, нашите мајки и баби правеа запршка, односно мешаа брашно со масло или некоја друга маст и го додаваа во јадењето.

Денес постојат поедноставни и поздрави алтернативи за згуснување на течните јадења „на лажица“, кои се полни со протеини.

Црвената леќа е најдобрата замена за нездравото пропржено брашно.

Таа е лесно сварлива мешунка која содржи околу 330 калории во 100 грама сува леќа и приближно 24 грама протеини од растително потекло.

Не е неопходно да се кисне со часови пред термичка обработка, како што е случајот со наутот или гравот, а потребни се само околу 15 минути за да се свари.

Колку леќа ви треба а згуснување јадење?

Употребете 100 грама сува леќа на 500 милилитри до 1 литар течност како вода или бујон. 

При варење таа ќе се впие доволно количина течност и ќе го згусне јадењето.

Можете и да ја измиксирате додека не добиете кремаста или густа течност.

 

21.01.2022 - 15:27

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега