Трик за најбрзо лупење на печени пиперки - лушпата паѓа за секунда
Постои супер трик за лесно лупење на пиперките за ајвар. Ако сакате да ги излупите пиперките кои се печени, ставете ги во ќесе и заврзете ги, пишува Магазин.новости.хр
Оставете да отстои некое време и лушпите сами ќе се одвојуваат и ќе оди брзо.
Ви носиме и рецепт за ајвар од печена пиперка, без конзерванси.
Состојки: 15 кг црвен пипер, 5 кг модар патлиџан, 800 мл масло, 4 лажици сол, 2 лажици шеќер, 2 лажици есенција (прилагодете ја количината според вашите сопствени потреби).
Подготовка: Измијте ги пиперките и модар патлиџан, и печете. Потоа исчистете ги од лушпи, стебленца и семиња и мелете.
Истурете 800 мл масло во тенџере, загрејте и додадете пиперки и модар патлиџан. Додадете сол, шеќер и есенција. Гответе, мешајќи постојано.
Истурете го топлиот ајвар во жешки стерилизирани тегли, добро затворете и вратете во рерна 90 минути на 90 степени. Оставете да ја поминете ноќта во рерната.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа