Ќе ви биде жал што не сте го знаеле ова порано: Како оризот да не биде тврд или кашест

 

Доколу имате мака со приготвувањена ориз и често ви се лепи или е кашест, постои правило со кое може да направите совршено сварен ориз како тој во рестораните.

Првиот чекор за совршено зготвен ориз е да се пропржи во загрено масло.

Загрејте масло и пропржете додека не добие жолтеникава боја, а после тоа сипете вода и посолете.

Штом ќе зоврие поклопете го садот и намалете ја температурата на шпоретот и варете 25 мин додека не омекне.

Доколку сакате оризот да остане бел ставете неколку капки лимон.

 

 

 

16.07.2018 - 22:08

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега