Ќе ви биде жал што не сте го знаеле ова порано: Како оризот да не биде тврд или кашест
Доколу имате мака со приготвувањена ориз и често ви се лепи или е кашест, постои правило со кое може да направите совршено сварен ориз како тој во рестораните.
Првиот чекор за совршено зготвен ориз е да се пропржи во загрено масло.
Загрејте масло и пропржете додека не добие жолтеникава боја, а после тоа сипете вода и посолете.
Штом ќе зоврие поклопете го садот и намалете ја температурата на шпоретот и варете 25 мин додека не омекне.
Доколку сакате оризот да остане бел ставете неколку капки лимон.
16.07.2018 - 22:08
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа