Цел живот го подготвувате погрешно: Подварокот на старински начин има една „финта“

 

За подварок од кисела зелка потребно ви е?

главица кисела зелка

1 главица лук

150 милилитри маст

сланина, суво месо, мисиркино (може и кременадли, пилешко)

мелен бибер

ловоров лист

Исечете ја зелката на ситни парчиња (малку покрупни отколку за салата), измијте ги и исцедете.

Загрејте ја маста, па на неа издинстајте го ситно исецканиот лук и сланината. На ова додадете добро измиено свежо месо и се заедно крчкајте 10 минути. Потоа додадете ја и зелката и се заедно пржете уште 15 минути.

Издинстната смеса зачинете ја со бибер по вкус и ловоров лист, а потоа ставете во глинена тава (или огноотпорна ако немате глинена). Парчињата сланина забијте ги во зелката, налејте малку вода и запечете во рерна на 200 степени Целзиусови. Печете додека зелката не омекне (околу 1 ипол час до 2). Поенатата е да се прави на вистинска маст.

 

 

 

Добивајте вести на Viber

28.11.2018 - 19:12

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега